Fiskeguide och Ockelboambassadör

Johan Broman

Om 50 år av fiske och
vikten av tryggheten
på sjön med Ockelbo.

Från gäddfiske i Norrland till
Black Marlins i Sydafrika.

Som programledare för Fiskedestination och i rollen som professionell fiskeguide så har Johan Broman upplevt  och gjort det mesta och bästa som går att göra ute på det djupa blå. När vi träffar Johan så är förberedelserna inför en ny båtsäsong i full gång och kalendern full av spännande resor och TV-inspelningar. Häng med när vi snackar fiske, båtar och hur det gick till när Johan och hans polare fick mer på kroken än vad dom räknat med i Sydafrika.

Du som fiskat från norr till söder - och som vi kunnat se på TV - i massor av andra länder runt jorden. Hur står sig egentligen det svenska fisket i konkurrensen?

Det är världsklass. Faktiskt. Om du åker in en bit i landet och fiskar i våra sjöar, älvar, åar, bäckar och tjärnar. Dom bästa såna. Det är världsklass på riktigt. Vi har det så jäkla bra. Särskilt uppe i norra Sverige faktiskt. Samtidigt måste man ju säga att vårt hav är beklagligt dåligt. Östersjön mår inte bra idag, det är tråkigt att följa. Jag kör omkring 100 turer varje år i skärgården och ser ju hur perioderna där det peakar blir kortare och kortare. Men beger man sig en bit in i landet så är det helt annorlunda. Lyckas man pricka rätt där så är det världsklass på riktigt.

Var ska man då bege sig för att hitta Sveriges bästa fiske?
Jag har tre områden som jag gillar extra mycket.

Det första är området kring Kiruna. Där har man nära till världens bästa fjällfiske. Lainio, Rautas, Torne, Kaitum.. Alltså det är helt fantastiska vatten helt enkelt. Det går att orda om vilken som är bäst men från Kiruna har man tillgång till vatten som är närmast oslagbara.

Sen är jag förtjust i Bergs kommun som ligger söder om Åre. Det är en fjällkommun som sträcker sig in mot norska gränsen. Man har fjällfisket där också, samtidigt som det är bra mycket närmare än Kiruna för oss som bor söderut. Det är inte riktigt samma klass som Kiruna när det gäller fisket, men där finns verkligen allt och samtidigt - av någon anledning är det en fantastiskt trevlig kommun att vara i. Det är vackert, folk är glada och trevliga. Ett riktigt skönt ställe helt enkelt, Bergs kommun.

Om man sen ska runda av min topp 3-lista så vill jag få med Blekinge också. Jag tycker att det är grymt bra. Det är ett lite speciellt område, Blekinge län. Man har tillgång till en massa olika vattendrag med varierat fiske. Verkligen toppklass inom ett begränsat geografiskt läge. Dessutom är dom superduktiga på mat där borta. Jag gillar det, fiske är en helhetsupplevelse för mig. Fiske, mat och dryck i gott sällskap. Vill man uppleva det så finns alla möjligheter att göra det i Blekinge.

Som svensk kanske man blir lite hemmablind ibland?
Så är det absolut. De flesta har nog inte riktigt förstått hur fint och bra vi har det. Tittar man utanför Norden så finns inte alls vårt fiske på samma sätt. Titta på England exempelvis där flugfisket en gång i tiden fick sin början. Dom har inte alls såna här vatten. Bor man lite norrut så har man max en halvtimmes resväg till vatten som är riktigt bra. Skulle vi sitta i England istället så skulle såna vatten vara privata och kosta hundratusentals kronor om året i bara medlemsavgift. Det går inte att komma åt för gemene man. Jag fiskar rätt mycket uppe runt Arvidsjaur och ibland slinker vi iväg till Piteälven också. Det är ju supervärldsklass liksom. Så nä, vi har så mycket. Så är det bara.

Men om vi backar bandet lite då. Det här med sportfiske och fiskeintresset i stort, är det något du alltid haft med dig eller något som vuxit med åren?
Det är något som alltid funnits där, jag har fiskat så länge jag kommer ihåg. Det hela rotade sig nog då vår familj hade ett släktställe där hela tjocka släkten bodde under sommarloven. Strax söder om Gävle i ett fiskeläger, en liten havsvik som heter Sikvik. Det var där jag växt upp på somrarna. Varje år var det den stora grejen, dagen efter skolavslutningen så åkte vi och sen kom vi tillbaka till Stockholm igen dagen innan skolan började. Det var ett ställe med havstomt och ett gammalt båthus. Vi var verkligen därhela tiden. Om man inte badade så fiskade man, metade mört och tävlade i abborfiske. Så det började med bambuspö och rödvitt flöte vid tre års ålder ungefär.

Upplever du att intresset har vuxit för fiske på senare år?
Ja verkligen, aldrig i modern tid har det vuxit så snabbt som det gjort dom senaste åren. SCB har faktiskt undersökt detta i två omgångar dom senaste 16 åren. Två gånger på raken har antalet sportfiskare fördubblats, så visst måste man säga att sportfisket blomstrar i Sverige. Förra året slogs dessutom någon sorts rekord antalet sålda fiskekort landet runt. Så det har aldrig varit så populärt som det är idag. Det märks att folk vill ut i naturen på ett helt annat sätt idag.

Varför är det så?
Det finns nog en massa olika anledningar till det, men jag tror att många blir sittande vid datorerna på jobbet idag. Vi har blivit stillasittande helt enkelt. Det är klart att man söker någonting annat då. Sen har det väl blivit trendigt också. Kanske mycket tack vare att sportfiskebranschen har gått från att vara väldigt mossiga till otroligt proffsiga. En gång i tiden var sportfiskare gamla gubbar i gröna kläder som åkte ut i skogen och.. Nja. Att fiska var inte särskilt häftigt när jag var yngre. Men man har satsat mycket på att nå ut under senare år. Inte minst med sociala medier och så vidare. Man kan se att dom yngre har fått upp ögonen igen för fisket och det tycker jag naturligtvis är hur kul som helst. Det livar ju upp!

Hur är en perfekt fiskeresa?
Den perfekta fiskeresan för mig handlar egentligen inte om destinationen idag. Det kan vara öringfiske i någon glasklar å i fjällen. Eller om jakten på något tropiskt monster i värmen. Men oavsett så uppskattar jag välorganiserade resor idag. Det ska vara bra boende, bra mat och god dryck i minst lika gott sällskap. Det är det som gör en bra fiskeresa för mig. Det var lite annorlunda förr i tiden när man drog till fjälls ensam med pulvermjölk och pulvermos. Helheten har blivit viktigare för mig på senare år. Att bara få njuta och må bra.

När jag spenderade somrarna där i Sikviken så fanns där en gul Ockelbo B16. Med blått kapell och en sån där hög utombordare. Jag minns att jag tyckte att det var den finaste båten i viken. Sen dess har drömmen bestått på något sätt.
— Johan Broman

Hur ser du på valet av båt som sportfiskare?
En båt för sportfiske får gärna vara i 5-metersklassen, omkring där. Den ska vara trailerbar när man vill dra iväg och prova nya vatten. Under åren så har jag haft en massa olika båtar i olika storlekar och prisklasser, inte minst några såna jänkarbåtar. Dom har ett fränt utseende men ganska snart inser man att dom inte är gjorda för vårt klimat. Det är plyfa-inredning och heltäckningsmattor. Det är lite kärvare här upp i norr än vad det är i Florida, det kan man konstatera ganska snart. Jag tröttnade lite och ville ha något lite redigare. Att gå tillbaka till något som håller och fungerar. 

Hur kommer det sig att du valde att köra båtar från Ockelbo?
När jag spenderade somrarna där i Sikviken så fanns där en gul Ockelbo B16. Med blått kapell och en sån där hög utombordare. Jag minns att jag tyckte att det var den finaste båten i viken. Sen dess har drömmen bestått på något sätt. Trots att jag som sagt haft större båtar med större motorer så har det alltid varit min drömbåt sedan barnsben. Sen har det ju inte undgått mig att Ockelbo kom ut med B16 i aluminium för en del år sedan. När det nu blev dags att uppdatera båtparken så var valet enkelt. En Ockelbo B16 AL och en Ockelbo B21 CAB. Dom får lite olika användningsområden. Den mindre B16 är perfekt för mindre vatten och Ockelbo B21 får hänga med i samband med lite större resor och event.

Vad gör båtarna så lämpliga för just fiske?
Skroven är en viktig del i det hela. Dom är utrustade med helt fantastiska skrov för just fiske. Många båtar idag har en väldigt kraftig v-botten. Det blir inte särskilt bra då man ofta står 2-3 personer längs relingen och ska håva in eller släppa tillbaka någon fisk. Dom välter nästan. Sen vill man också kunna ge sig ut även när sjön är lite grov, då får det inte vara för platt heller. Där gör sig Ockelbo-skroven fantastiskt bra, det blir en perfekt avvägning där dom går bra i sjön och är jättestabila. Så det är klockrent för mig. 

Många kanske undrar varför man väljer att fiska med ett hyttbåt, att en öppen båt borde vara bättre?
Ja, så har väl jag tyckt också. Men sen på senare år har jag insett att vi har två varma månader i Sverige. Om vi har tur. Resterande månader är ofta kalla och rätt ruggiga. Vi fiskar ofta in i december och börjar igen i mars. Tidigt på morgonen är det rejält kallt ibland. Tyvärr har alla tidigare hyttbåtar i lagom storlek inte haft så bra utrymmen för fiske, men B21 CAB är annorlunda. Den är så smart. Fördäcket på min båt är helt rensad från soffor, så det är bra ytor att röra sig på. Motorbrunnen är integrerad i akterdäcket på ett smart sätt som gör att man lätt fiskar tre personer i fören och två i aktern. Och när det blir skitväder, ja då kryper vi in och tar oss en fika. Så jag ser ingen nackdel med hyttbåt alls. Förstår inte att jag inte skaffat det tidigare. Men sanningen är väl att det inte har funnits någon lämplig båt egentligen. Många båtar har haft ett bra fördäck men akterdäcken har varit för små. Men B21 - hur bra som helst.

En mobil värmestuga helt enkelt?
Det är precis vad det är. Sen i november-december så kommer jag ju ofta till båten och får skotta den. Det är ett elände på morgonen. Med den här har jag mobilstyrd värmare och det är bara att ringa en halvtimme innan så kommer man till en varm båt med rena rutor. Bara en sån grej är guld värd när man kör mycket.

En annan grej som man inte tänker på är alla dessa instrument. På en båt med mittkonsol som jag haft mycket tidigare så sitter du kanske med dubbla plotters, ekolod, VHF och kanske autopilot med mera. En massa instrument som sitter öppet och utsatt för väder och vind. Hela tiden. Dygnet runt. Det slits något otroligt på grejerna, något som kan leda till problem. Men här har man ju allt inne i hytten, skyddat och bra. Så allting håller sig rent och fräscht på ett helt annat sätt. Jag diggar läget helt enkelt.

Så det här med plastbåt är ingenting för dig?
Använder man båten som jag, då blir det ofta många snabba strandhugg här och var. Man hoppar i land på någon kobbe, grillar, folk går i och ur båten hela tiden. Det är geggiga stränder och skogspartier. Det blir så fruktansvärt smutsigt att man får skrubba i princip hela tiden. Här kan jag bara hugga tag i högtryckstvätten så är det klart sen. Så otroligt lätt att underhålla. 

Men du, när man talar med en sportfiskare så många man ju nästan fråga om du har någon fiskehistoria att bjuda på?
Haha, ja - jag har väl en faktiskt. Jag ska ta det kort. En polare och jag hade åkt ner till Sydafrika för att vara med i en svärdfisktävlig. Jag gjorde sånt en hel del förr i tiden. Området där vi fiskade bestod av 40 mil sandstrand och det fanns ingen hamn. Så vi var tvungna att fiska med en lätt båt som vi skulle kunna sjösätta själva på stranden. Så vi begav oss ut i båtar som var mindre än B16 i det här stora, stora havet utanför kusten. Och där fiskade vi Black Marlin, en typ av svärdfisk. Vi var kanske unga och dumma då, eller åtminstone inte så vana. Jag var bara runt 23 år gammal tror jag. Jag minns att det högg rätt bra, men det var svårt att få in dem. Någon lossnade. Någon lina gick av och så vidare. Vi stötte på ett stim med små tonfiskar och då tog vi en sån på något Rapala-drag. Vi satte den på kroken och drog den efter båten, det brukade vara effektivt på sån här Black Marlins som vi fiskade på då.

Och då så högg det, rejält. Men istället för att dra iväg som Marlins brukar göra, där den ränner iväg 500 meter och hoppar och studsar på vattnet så betedde den sig lite annorlunda. Den gick bara tillbaka, rakt under båten. Det var enorm sjö och båten gick som ett äggskal bland vågorna. Fisken är på 30 meters djup och vi kan se den på ekolodet då och då. Och den är jättestor. Min polare sitter i fighting-stolen och kämpar för att pressa upp den här gigantiska fisken. 

Sakta men säker tar han upp den och jag hänger ut över relingen. Dom sista 6-7 meter lina har vi en tafs på, alltså en tjockare lina. När den kommer upp så tar man sen fisken med handen för att kunna släppa om den sticker. Så jag hänger där halvvägs över relingen med en hand på tafsen och den andra redo för att plocka in den här gigantiska fisken. När det bara är 2 meter kvar så kommer vi ner i en vågdal och jag känner att jag nästan kan ta på fisken. Men.. det visar sig att det inte är en Marlin utan en enorm vithaj med resterna av vår tonfisk i käkarna. Den är lika lång som båten, 5-6 meter. Jag skriker rakt ut och skär av linan omedelbart. Sen drar vi därifrån i 180 knyck kändes det som. Vi skrattade hysteriskt men efteråt så inser man att det hade kunnat gå riktigt illa med den där lilla båten, hajen och jättesjön. Men det är ett roligt minne så här i efterhand!

Du vågar dig ändå ut på vattnet?
Ja det kommer jag alltid göra! Jag har alltid dragits till vattnet. Inte bara fisket utan jag har även simmat mycket och även tävlat en gång i tiden. Så dragningen till det har alltid funnits, och kommer nog alltid finnas där.

Avslutningsvis då, vad längtar du mest efter just nu?
Just nu? Lite värme faktiskt. En varm sommardag och så lite efterleksfiske på gädda i norra delen av Stockholms skärgård. Vi ska ut dit inom kort och filma, men även fiska en del privat. Lägga undan kameran och bara vara sådär härligt ledig några dagar och tälta på en liten kobbe. Så det ska bli hur fint som helst!


Ockelbo B16 AL

En odödlig klassiker i aluminium. Nu bättre än någonsin.
Läs mer

Ockelbo B21 CAB

Ockelbo B21 CAB är en stadig båt, lika pålitlig som trivsam.
Läs mer